Skal nogen eller noget fejres? Find det rette flag

Vi har alle været med til at fejre noget eller nogen, hvor Dannebrog er hejst, og det skaber en dejlig festlig stemning, når det vejrer i vinden. Der er også mange, der hejser en Dannebrogsvimpel eller en Dannebrogsstander i hverdagene, når der ikke er en bestemt begivenhed, der skal fejres.

Bliv klogere på reglerne for, hvordan og hvornår man flager i Danmark, og find ud af, hvilket flag der mangler hjemme hos jer.

Styr på reglerne?

Der findes mange regler for, hvornår man flager og ikke gør, og hvilken udgave der skal bruges. Derudover findes der mange forskellige udgaver, og det kan være svært at finde ud af, hvilken type der skal bruges hvornår.

Herunder kan du læse hvornår man bruger de forskellige udgaver, og hvis du mangler et nyt flag til flagstang, kan du hos Fyns Flagstang Industri finde et godt udvalg af forskellige typer.

Dannebrogsflaget

Dannebrog kender vi alle. Det pryder indkørslen eller haven, når vi fejrer noget. Mange sætter små flag i for eksempel potteplanter både ude og inde, når noget eller nogen skal fejres, og det store Dannebrog hejses. Det er et nationalsymbol, der bruges i bestemte situationer.

Det må være oppe fra solopgang, dog ikke før kl. 08:00, og det skal tages ned igen ved solnedgang.

Du kan som regel finde Dannebrog i forskellige størrelser, når det kommer til at vælge flag til flagstang. For eksempel er der nogle, der vælger de lidt mindre udgave, hvis man bor et sted hvor det blæser meget, fordi det er lettere at hejse, og der er mindre risiko for, at det går i stykker i vinden.

Mangler du et nyt flag, kan du derfor gøre dig tanker om størrelse.

Dannebrogsvimplen

Hvis du synes det er hyggeligt, når Dannebrog er oppe, kan vimplen være et fint alternativ til hverdagene. Det må nemlig gerne være hejst alle døgnets timer og skal kun tages ned, når det skal erstattes med det store Dannebrog.

En vimpel er et langt, trekantet, båndformet flag. Køber man vimplen som en Dannebrogsvimpel, skal den være halvt så langt som flagstangen, når det hænger løst ned i en lige linje.

Dannebrogsstanderen

Standeren er en udgave, som er kortere og bredere end vimplen, og modsat vimplen sættes den op ligesom Dannebrog, hvor der er en top og en bund. Ofte er det en smagssag, om man bedre kan lide vimplen eller standeren.